Reklama
 
Blog | Milan Mraček

Jen si tak trošičku povyskočit

Už od mládí fandím Bohemce. Pravdou je, že si nedokážu vybavit okamžik, kdy jsem tomuto klubu z Vršovic začal fandit a ani si nevzpomínám, proč jsem vlastně zrovna klokanům. Pocházím z Kolína a všichni moji spolužáci fandili Spartě nebo Slávii a jen já Bohemce. Když o tom přemýšlím, tak jsem vlastně po značnou část svého života neznal nikoho jiného, kdo by byl stejného fotbalového vyznání.

     Fandit klokanům je prazvláštní řehole. Asi není žádný jiný fotbalový klub, který by spadl do druhé ligy vícekrát než právě Bohemians. Strasti provázejí klub mého srdce i v současnosti, ale o tom právě nyní nechci psát, jelikož teď je čas slavit.
     Každý, kdo se v ČR alespoň trochu zajímá o sport, musel zaznamenat, že druholigoví Bohemians 1905 vyhráli halový turnaj Fortuna Víkend šampiónů. Jelikož ostatních 7 účastníků tvořily přední týmy první ligy či mistři Slovenska, Maďarska a Polska, vstupovala Bohemka do turnaje v pozici outsidera. To také vyjadřoval kurz 1:12, který byl na výhru Bohemians vypsán.
     Důvodem, proč byla Bohemka do turnaje přizvána, jsou bezesporu její fanoušci, kteří nejenže navštěvují veškerá domácí utkání v počtu, který není obvyklý ani na většině prvoligových stadionů (aktuálně je Bohemka čtvrtý nejnavštěvovanější fotbalový klub v ČR), ale dokonce výraznou měrou pomohli k záchraně tohoto tradičního klubu.
     Sázka pořadatelů turnaje na fanoušky Bohemky se jim určitě vyplatila. Několika tisícový shluk příznivců v zelenobílých barvách neúnavně povzbuzoval své hráče a to i v situaci, kdy tým prohrával. Pokud jste byli v Sazka aréně přímo přítomni, či jste zápasy sledovali v televizi, tak víte, že vůbec nepřeháním, když prohlásím, že hráči i fanoušci Bohemky dokázali z turnaje udělat tu pravou show. Ostatně to není poprvé, kdy se příznivci zelenobílých barev snaží dělat fotbalu tu pravou reklamu. I ne zcela vnímavá česká media zaznamenala jízdu hráčů Bohemky na zápas ze Žižkovem tramvají, akci Vánoce s klokanem či pochod za Ďolíček.
     Je však jeden člověk, který si nad účinkováním klokanů na zmiňovaném turnaji může ukroutit hlavu. Redaktor deníku Sport Horst Strnad se před turnajem pohoršoval, že na turnaj pro obsazenost nemohla dorazit Crvena Zvezda Bělehrad, ale byli pozváni „sotva průměrní Bohemians“. Poté, co tito „sotva průměrní Bohemians“ vyhráli celý turnaj, když mj. jasně přehráli Slavii a deklasovali Mladou Boleslav (8:2!), by možná leckdo očekával omluvu. Ta se však v našich zeměpisných šířkách moc nenosí. Pan Strnad otiskl na stránkách Sportu otevřený dopis, ve kterém trvá na označení sotva průměrný klub. Jako důvod uvádí, že Bohemka v současné době hraje na šestém místě druhé ligy a z jednoho (určitě náhodného) vítězství nelze vyvozovat opak.
     Jenže pan Strnad zapomíná, že se ve svém prvotním článku pohoršoval nad oprávněností přizvání Bohemky na turnaj halového fotbalu, jenž nepořádá UEFA ani ČMFS. Kdyby byla Bohemka, jako účastník druhé české ligy, přizvána do skupiny Ligy mistrů a účast byla odepřena mistru Srbska, tak by jistě bylo vhodné nahlas vyslovit nesouhlas, ale v daném případě jistě bylo motivací pořadatelům turnaj vyprodat. Troufám si tvrdit, že snad s výjimkou světových gigantů typu Manchester United, Barcelona,  Liverpool či Chelsea, by žádný jiný tým než právě pražští Bohemians nepřivedl do Sazka arény více příznivců. Navíc příznivců, kteří inspirativním fanděním motivovali své hráče k výkonům, které byly ozdobou celého turnaje. Bohemians 1905 nejenže turnaj vyhráli, ale vyhráli ho zcela zaslouženě, jelikož hráli nejlíbivější fotbal.
     Pan Strnad ze sebe svým článkem udělal hlupáka a ukázal, že fotbalu rozumí stěží stejně, jako průměrně ovíněný návštěvník restaurace čtvrté cenové skupiny. Kdyby přiznal chybu, mohlo by to být považováno za čestné gesto, neboť chyb se dopouští každý z nás. Jenže být považován za čestného muže se asi v prostředí fotbalu moc nenosí.


P.S. Pan Strnad se zachoval jako srab. Jeho chování se můžeme podivit, ale bohužel nás zas tak tolik nepřekvapuje. Údiv je však nutné vyjádřit nad vydavatelem deníku Sport, který je ochoten takovéhoto „odborníka“ platit.

P.P.S. Vzkaz hráčům, ale i fanouškům Bohemians 1905: Děkuji, děkuji.

Reklama