Reklama
 
Blog | Milan Mraček

Komunisté v epicentru atomového výbuchu

Možná znáte letitou hádanku: Co udělá správný komunista v epicentru atomového výbuchu? Promění se v gama záření a škodí dál. Včerejší hlasování o státním rozpočtu ukázalo, že se skutečně jedná o hádanku, nikoliv o vtip.

Sněmovna včera přijala státní rozpočet, jehož schodek se navýší v důsledku tří pozměňovacích návrhu sociální demokracie o 12 miliard. Stejně jako státní zaměstnanci a zemědělci si polepší sociální služby. Ve sněmovně nebyl patrně nikdo, kdo by těmto skupinám nechtěl pomoci, ovšem část poslanců a poslankyň vyslyšela volání ministra financí Janoty, že pokud má být rozpočet protikrizový, musí nastoupit odpovědnost.

Jak se k tomu postavili jednotlivé strany.

ČSSD v duchu hesla dáme peníze lidem navrhla hned několik pozměňovacích návrhů. Některé v průběhu debaty stáhla, ovšem ty největší ponechala. Poté, co je s komunisty  prosadila, hlasovala i pro rozpočet. Je nutné připomenout, že soc.dem. nominovala do fischerovi vlády nejvíce ministrů a postavila se tak proti vládě, na které se podílí.

Reklama

ODS šla proti pozměňovacím návrhům. Při hlasování o konečné podobě rozpočtu řešila 2 možnosti. Buď umožnit přijetí rozpočtu, který pokládá za špatný, nebo pošle zemi do rozpočtového provizoria, což se v době ekonomické krize rovná katastrofě. Nakonec snížila kvórum a hlasování se neúčastnila.


Strana zelených nominovala do současné vlády dva ministry. Podporovala vládní podobu státního rozpočtu a nakonec vyslyšena slova premiéra Fischera a hlasovala pro pozměněný rozpočet.

Obdobně se zachovala KDU, přestože do vlády žádné členy nenominovala.

Poslanci TOP09 riskovali rozpočtové provizorium a hlasovali proti rozpočtu.

A jak se zachovala KSČM?

Všemi hlasy pro pozměňovací návrhy, všemi hlasy proti rozpočtu. Podle hesla čím hůř, tím líp. Komunisté prosadili pozměňovací návrhy (o kterých analytik David Marek uvedl: „Dá se říct, že je to do jisté míry tragédie. V okamžiku, kdy se na finančních trzích řeší otázka veřejných dluhů a jejich případného negativního vlivu na křehké oživení ve světě, tak schvalujeme rozpočet, který obsahuje skryté zvýšení rozpočtového schodku“) a navíc svým hlasováním ohrozili realizaci protikrizových opatření.

KSČM opět ukázala, že je neodpovědnou stranou, která pouze blokuje české politické spektrum. O to více je podivné, s jakou ochotou s ní sociální demokracie pod vedením Jiřího Paroubka spolupracuje.

Ovšem největší odpovědnost neseme my, voliči. Je načase při příštích parlamentních volbách říci komunistům ne.