Reklama
 
Blog | Milan Mraček

Konopí

Je to jen několik měsíců, co kriminální policie provedla po celé republice razii proti growshopům. Provozovatelé se bránili, že se v průběhu svého podnikání u Policie ČR dotazovali na limity svého podnikání, avšak byli odmítáni s tím, že zde policie není od toho, aby radila, jak obcházet zákony… Nyní se objevila zpráva, že stejný sortiment, který při svém zásahu policie zabavovala, je možné koupit i v běžných obchodních řetězcích. Nejzajímavější na celé informaci je reakce šéfa národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha, který chce prověřovat, zda i v případě posledního zjištění není naplněna skutková podstata trestného činu šíření toxikomanie.

 

Tento blog nemá pojednávat o škodlivosti, neškodlivosti, či dokonce prospěšnosti konopí. Ať chceme, či ne, konopí tu mezi námi je. Mladí lidé experimentují s jeho psychotropními účinky a ti starší si zase sdělují, na co vše jim konopná mast zabírá.

V mém případě se mi u zmínky o snaze policie umravnit národ vždy vybaví vzpomínky na přednášky teorie práva. To je prazvláštní disciplína. Student právnické fakulty se při ní nenaučí žádné, laicky řečeno, paragrafy. Jejím smyslem totiž je osvojit si právnické myšlení. Poznat, jakým způsobem je právo tvořeno, jak se nalézá a jaký je jeho smysl. Ten, kdo si toto umění neosvojí, sice může právnickou fakultu absolvovat, ale bude to ke škodě jeho i jeho následné práce.

Při jedné z přednášek jsem si zapamatoval i jedno moudro váženého profesora: „Pokud nedokáže právo (a tedy společnost) nějaké pravidlo chování vynucovat, nemá ho zakazovat.“. Důvod je prostý. Pokud společnost umožňuje velké části populace porušovat zákony, necítí pak tito, že se dopouštějí něčeho špatného. A pokud si pak zvyknou na to, že porušením zákona nedělají nic zlého, nemusí cítit provinění i v konáních, které skutečně špatné jsou.

Reklama

Statistika nám říká, že v počtu lidí, kteří mají zkušenosti s konzumací marihuany, jsme na předních příčkách na světě. Mezi vysokoškolskými studenti jsou dokonce ti, kteří nikdy marihuanu nevyzkoušeli, v menšině. A jelikož asi nechceme pozavírat většinu populace, je jedinou cestou snižování represe a postupná cesta k dekriminalizaci konopí.

Prvním krokem by mohlo být vyslání šéfa národní protidrogové centrály na několik přednášek teorie práva.