Reklama
 
Blog | Milan Mraček

Lžidoktor

Dnes ráno mi volal Ruslan. Cholerický chlapík mluvící kadencí samopalu Kalašnikov krásnou češtinou s patřičným akcentem. Normálně bych s ním řešil pracovní věci, ale dnes jsem nemohl jinak a zeptal jsem se, jak je u nich doma. „Je to špatný. Od rána 12 mrtvých. Nasadili odstřelovače a míří na hlavu a na krk.“ Bylo teprve deset hodin a ani jeden z nás netušil, že večer se již mrtví budou počítat v desítkách. Myslel jsem, že napíšu pár řádek z našeho smutného rozhovoru, který nazvu po svém ukrajinském kamarádovi, ale překazil mi to náš zástupce ombudsmana.

 

 

 

 

 

 

Do dneška jsem panu Křečkovi nejvíce vyčítal jeho aktivity ohledně deregulace nájemného. Pokles cenové hladiny nájemného po ukončení regulace jasně ukázal, že jeho aktivity, které jednostranně preferovaly skupinu populace (dostatečně silnou, aby si na tom šlo budovat popularitu), vytahovaly peníze z kapes mladých rodin, které neměly legální možnost získat regulované bydlení. Toto konání, které v konečném důsledku připravilo státní kasu o peníze, které dnes chybí pro přijetí tak potřebného zákona o sociálním bydlení, bylo o to pofidérnější, že z něj profitovali členové jeho rodiny, kteří vesele provozovali realitní kancelář nabízející byty k pronajmutí za „tržní“ cenu.

 

Reklama

Pan Křeček měl potřebu okomentovat dnešní události větou: „Protestuje se proti vládě, která vyšla ze svobodných voleb. Nic víc a nic méně.“ Tuto větu ze svých úst vypustil v rozhovoru pro Lidové noviny. Když se novinář, který rozhovor vedl, pozastavil nad tím, že v Kyjevě vládní jednotky střílejí do lidí a zeptal se, zda by nevylo vhodné Janukovyče vyzvat, aby s tím přestal, odpověděl: „To je oboustranné. Pokud se páchá násilí na obou stranách, nelze vyzvat pouze jednu stranu, aby násilí nepáchala. Násilí může vláda zabránit jen násilím. Když na barikádách demonstranti střílejí, musí totéž dělat i ti, co chtějí střílení zastavit.“

 

Nejsem žádná měkkota, ale označit smrt mnoha lidí za běžnou demonstraci proti vládě mi přijde nepatřičné. Navíc od člověka, který má v popisu práce hájit lidská práva. Základním lidským právem je právo na život. Ano, veškerá mně dostupná média přinášení zprávu, že ozbrojené jsou obě stran konfliktu (a novinářům tak patří dík za objektivní informování), ale v záběrech jsem viděl i konkrétní demonstranty, kteří nejsou ozbrojeni střelnými zbraněmi a ocitají se v palbě vládních jednotek. A to už vůbec nemluvím zdravotnících, kteří našli smrt při snaze pomoci zraněným. Každá vláda na světě je odpovědná za stav na svém území a její represivní složky jsou povinny maximálně šetřit práv všech. Toho v Kyjevě nejsme svědky.

 

Stydím se za pana Křečka.

 

Ukrajino, držím palce.