Reklama
 
Blog | Milan Mraček

Milý Tondo

Hned v úvodu se omlouvám za familiární oslovení, avšak můj otec o Vás nikdy nemluvil jinak než jako o Tondovi. Nejsem pamětníkem bělehradského finále, ale dobře si vybavuji, jak koncem osmdesátých let vysílala televize pořad „Sport pro pamětníky“ a v rámci něho kompletní záznam Vašeho pravděpodobně nejslavnějšího zápasu. Jako malý kluk jsem byl nešťastný, když Československo dostalo pár vteřin před koncem gól, ale můj otec mě utěšoval, že to dobře dopadne… Ovšem příběh slavné penalty není to, co mám na srdci.

V doplňovacích senátních volbách na Praze 10 jste ohlásil svou kandidaturu a nechal jste se nominovat obskurním hnutím „starosty“ Bohumila Zoufalíka. Na stránkách Virtuálního Ďolíčku jsem tento krok označil za plivnutí do tváře všem obyvatelům Prahy 10 a nyní bych se ve stručnosti rád pokusil vysvětlit proč.

Popravdě nevím kde začít, protože působení pana Zoufalíka na radnici Prahy 10 je lemováno jednou levárnou za druhou. Snad tedy příběhem, kde jsem měl tu čest se jmenovaným osobně hovořit. V září roku 2007 schválila Rada MČ Praha 10 vyhlášení výběrového řízení na realizaci výstavby jednotek formou půdní vestavby a budoucí prodej nebytových prostor v domech schválených k rozdělení na jednotky. Současně Rada uložila, tehdy 1. zástupci starosty Bohumilu Zoufalíkovi, zajistit zveřejnění záměru a zadání výběrového řízení.

 

Reklama

Pan Zoufalík se skutečně činil, a tak byly soutěžní podmínky velmi specifické. Minimální nabídková cena byla stanovena bez toho, že by si radnice obstarala znalecký posudek, a činila 3000 Kč / m2, což bylo minimálně o 15–20 000 Kč / m2 méně, než byla cena v místě a čase obvyklá. Daleko závažnějším problémem, který ve svém důsledku znamenal nemožnost skutečné soutěže, byl fakt, že soutěžní podmínky dopředu vylučovaly 99 % potencionálních uchazečů. Zájemce totiž musel doložit výši svého obratu za období let 2005 a 2006 ve výši minimálně 1 miliardy korun za každý rok a navíc musel uchazeč v tomto období zaměstnávat minimálně 250 osob. Přísné podmínky byly stanoveny i pro objem realizovaných staveb v minulosti.

 

Takto diskriminační podmínky vedly k tomu, že 14. února 2008 schválilo Zastupitelstvo MČ Praha 10 prodej více než 11 000 m2 půdních prostor a dalších 1627 m2 nebytových prostor za cenu 3050 Kč / m2 s jediným zájemcem, který se do soutěže přihlásil a splnil podmínky.

 

Samotná smlouva pak umožňovala samotnou výstavbu ani nerealizovat, a tak není divu, že krátce po uzavření smlouvy se začaly dotyčné prostory nabízet na realitních serverech za částky kolem 20 000 Kč / m2. Městská část se tak rázem zbavila majetku za cenu minimálně o 200 milionů Kč nižší, než jaké mohla dosáhnout poctivou soutěží.

 

Protože jsem cítil, že zašantročené peníze budou Praze 10 chybět (třeba na rekonstrukci Ďolíčku), tak jsem se k panu Zoufalíkovi objednal. Celý příběh, který byl ukryt v desítkách stran zadávacího řízení a uzavřených smluv, jsem mu přeříkal a čekal na reakci. A ta mne skutečně překvapila. Pan Zoufalík své kroky neobhajoval. Jen mlčel. Seděl, díval se na mě, potil se a mlčel. Snad minutu. Dvě. 

 

Byla to skutečně pastva pro oči. Poté přišel pan Mgr. Ekstein z majetkoprávního odboru. I tomu jsem vše převyprávěl. Když jsem se pozastavil nad tím, že vyhlásí výběrové řízení o tak rozsáhlém majetku a ani se neobtěžují si nechat vyhotovit znalecký posudek, dostalo se mi „bezelstné“ odpovědi, že na úřadě sice nejsou odborníci na cenu nemovitostí, ale vzhledem k tomu, že řízení vypsali na 3000 Kč / m2 a prodalo se za 3050 Kč, docela se trefili. Co na to říci…

 

A nyní proč to všechno píši. Uvedený příběh je jen jeden z mnoha, jakým mizí veřejné prostředky z majetku Prahy 10. Podle mého názoru, nejde o šlendrián či hloupost, ale o cílevědomé vyvádění veřejných peněz. A dochází k tomu, za aktivního přispění pana „starosty“ Zoufalíka, po dlouhou řadu let. A nyní přicházíte Vy, abyste svou kandidaturou do Senátu zakryl jeho nahotu. Nevím, nakolik nevidíte ničemnosti, na kterých se pan Zoufalík spolupodílel. Protože jsem však absolutní optimista, který se za všech okolností snaží vidět v každém to lepší, tak doufám, že ve Vašem případě jde o pouhou neznalost minulých a současných kroků pana „starosty“. Proto Vás tímto vyzývám, abyste se zachoval jako čestný člověk a stáhl svou kandidaturu do Senátu. Pokud tento krok učiníte, přispějete obrovský způsobem svému okolí a mimo sportovní legendy o Vás lidé začnou uvažovat i jako o morální autoritě.

 

Přeji správné a čestné rozhodnutí

 

 

Milan Mraček – Klokanhugo

Člen představenstva Družstva fanoušků Bohemians