Reklama
 
Blog | Milan Mraček

Na velikosti záleží?

Ještě si všichni pamatujeme na předvolební duel Paroubek – Topolánek. Protože předseda ČSSD nepatří k nejvyšším, vedla se před samotnou debatou bitva o to, zda aktéři budou sedět či stát. Týmu ČSSD se prostě nějak nezdálo, že by předseda ODS vládce lidového domu na obrazovce o hlavu převyšoval, a tak vychvaloval přednosti sezení a tým ODS na tom byl přesně obráceně. Nakonec se zrodil jakýsi kompromis. Došlo k debatě vestoje, avšak pod Paroubka šoupli stupínek.


V sobotu jsem při snídani otevřel MF Dnes. Zaujala mě fotokompilace či jak to nazvat u článku „Jan Švejnar a Václav Klaus jsou ze dvou třetin stejní“. Článek tak překvapivý nebyl, ve dvou třetinách základních témat se prezidentští kandidáti shodují, avšak ta fotografie…

Jan Švejnar je vyšší Václava Klause zhruba tak, jako Mirek Topolánek Jiřího Paroubka. Na stránce novin však oba pánové, zachycení od hlavy k patě, dosahují stejné výše. Je pravda, že Jan Švejnar je vlivem zmenšení, trochu deformovaný, protože aby grafikovi nevyšlo místo kandidáta vyžle, nezachoval poměr výšky a šířky a ubral jen na výšce.

Chci si otestovat podezření a proto nahlas povídám: „Švejnar je o hlavu větší než Klaus.“ Vedle stojící maminka okamžitě reaguje. „Co to povídáš, vždyť jsou stejně vysocí.“ Mou maminkou vyslovená slova tedy jsou to, co MF Dnes tvrdí svým čtenářům. Ovšem skutečnost je jiná.

Reklama

Nedá mi to a prolistuji několik starých novin. Ne, v ostatních případech MF Dnes netvrdí, že prcek je obr a pokud MF Dnes zobrazuje byť i na komponované fotografii Topolánka s Paroubkem, je jeden jasně větší a druhý jasně menší.

Jaký však může být záměr vydavatele? Že by vadilo, že Jan Švejnar Václava Klause převyšuje i vzrůstem?