Reklama
 
Blog | Milan Mraček

O parkování, Bohemce, Edenu a tak

Kamarádovi vykradli auto. Jednou si zapomněl na čelním skle navigaci a ráno místo ní našel na předním sedadle cihlu. Protože máme v ulici nainstalovány dvě kamery, aby se Velký bratr nenudil, tázal se, jestli bude možné odhalit pachatele. Dostalo se mu sdělení, že pachatele kamery zachytily, ale těžko na základě záběrů někoho chytnou. Kámoš se sám sebe ptal, k čemu tam ty kamery vlastně jsou. Odpovědi se dočkal za několik dní. Z opatrnosti zaparkoval přímo pod kamerou, jedním kolem zasahoval do žluté zóny a auto si vyzvednul za 1600 Kč na odtahovém parkovišti.

Bohemka bude hrát příští sezónu v Synot Tip aréně. Tak zní oficiální tisková zpráva Bohemky, dle které byla podepsána pětiletá smlouva na odehrání domácích utkání na stadionu společnosti E-Side. Pominu skutečnost, že já a všichni normální fanoušci zmíněný stadion nazývají Edenem. Faktem však je, že jsou naštvaní jak fanoučci Bohemky, tak Slávie. Jediný, kdo si mne ruce, jsou zlatokopové z radnice, kterým se tak otvírá cesta pokračovat v budování divokého západu na území Prahy 10. Nakrásně se mohou pánové Hrdlička, Zoufalík či Richter zaklínat tím, jací že jsou fanoušci Bohemky a jak moc se snažili, aby hrála v Ďolíčku. Kecy! Již nejméně několik let měli připravenou cestu, jak poslat stovky milionů z městské kasy na účet soukromé společnosti, jejíž skuteční majitelé jsou utajeni. Koncem roku 2008 jsem na tomto blogu upozornil na skutečnost, že vedení města má tento záměr a jen následná účast fanoušků Bohemky na zastupitelstvu tento krok odvrátila (pokud si dobře pamatuji, měl být tento bod v předvánočním čase projednáván jako 41. v pořadí, což mělo jistě zajistit patřičnou pozornost zastupitelů).

Oba předešlé odstavce popisují skutečnost, ale jak spolu souvisí?

Parkování je problém prakticky ve všech městských částech Prahy. A na světě je projekt, který počítá s možností vybudovat pod rekonstruovaným stadionem v Ďolíčku 600 parkovacích míst.

Reklama

V současné době dle slov starosty Lipovského Praha 10 plánuje postavit podzemní parkoviště s poloviční kapacitou pod Bezručovými sady. A o stejném úmyslu se hovoří i o místu pod sv. Václavem na náměstí Svatopluka Čecha.   

Moudrá radnice by využila pětiletého odkladu, který uzavřená nájemní smlouva mezi Bohemians 1905 a E-Side dává a přehodnotila své záměry. Podzemní garáže jsou extrémně nákladná záležitost a měly by být přínosem i pro občany, kteří nevlastní automobil. Šest set podzemních parkovišť by umožnilo ulehčit vršovickým ulicím, které jsou v současné době zastavěny zaparkovanými automobily. Je zajímavé, že páni ve věku mého otce vzpomínají, jak v Praze hráli na ulicích fotbal. To už se dnes jen stěží podaří realizovat, avšak škrtnutí jen několika málo parkovacích míst umožní přinést do sevřených ulic oživení v podobě nových stromů. Třeba Orelská ulice by si pár stromů zasloužila.

Otázkou je, zda současné složení radnice je schopno naslouchat hlasu fanoušků Bohemky (kteří horují pro svůj Ďolíček), Slávie (jež se po padesáti letech dočkali nového stadionu a teď se o něj mají dělit), obyvatel (pro které je kontakt se vzrostlým stromem stále vzácnější) a motoristů (kteří v současnosti ztrácejí nervy v marné snaze zaparkovat).  Asi bude nutné vyměnit své zastupitele za ty, kteří se nebudou k městským penězům chovat macešsky a budou naslouchat hlasu svých voličů.