Reklama
 
Blog | Milan Mraček

Chytrá horákyně

Přesně tak se zachovala disciplinární komise ČMFS v kauze hajlujícího Pavla Horvátha. Alexander Károlyi s vážnou tváří promluvil do kamery a konstatoval, že se dle jejich názoru jednalo o hajlování (co také jiného říci, když to zachytily kamery ČT) a přistoupili k udělení nejvyšší pokuty v dějinách ČMFS. Část veřejnosti uvítala rozhodnutí s tím, že proti takovýmto projevům je nutné rázně zakročit. Je ovšem zmíněný trest rázným zakročením?

Pavel Horváth bezesporu patří mezi nejlepších deset fotbalistů běhajících po českých trávnících a jeho plat bude jistě v „top five“. Nevím, zda byla někdy zveřejněna jeho výše, ale pokud se nepletu, tak Karel Poborský bral před dvěma lety ve Spartě bez prémií 10 milionů Kč za sezonu. Pokud je plat Pavla Horvátha obdobný, tak zmíněná pokuta, která jistě není zanedbatelná, tvoří jednu padesátinu jeho ročního příjmu.

Pro obrovskou popularitu fotbalu jsou jeho hvězdy královsky placeni a tak se finanční postih u těch pár vyvolených míjí účinkem. Vždyť i zákaz hrát jediný zápas by byl pro Pavla Horvátha daleko citelnější finanční újmou, jelikož by pro nevyplacení gáže od svého zaměstnavatele přišel o 1/30 ročního příjmu.

Nepatřím mezi ty, kteří se domnívají, že Horváthovo hajlování by si zasloužilo trestní stíhání. Věřím, že stupidní gesto přišlo ve chvilkové pomatenosti a nemělo v sobě zlý úmysl podporovat hnutí směřující k potlačení lidských práv a svobod. Ale to nic nemění na tom, že neměl Pavel Horváth hajlovat. Asi to dost vypovídá o intelektu jisté (věří že menší) části sparťanských fans, když k jejich uklidnění se nejlépe hodí vztyčená pravice.

Ono to ostatně vypovídá i dost o nás.

Sparta Pavla Horvátha nepotrestala. Pravděpodobně asi nevidí nic špatného na hajlujících vyholencích (teď nemám na mysli pana Horvátha, ale individua, kterým byl „pozdrav“ směřován). Možná škoda, že Pavel obdobným způsobem nežertoval v kvalifikaci na Ligu mistrů proti Arsenalu. Jsem si totiž jist, že by pro klub následovala pokuta, který by již sparťanské vedení donutila zauvažovat.

A samotná disciplinární komise ČMFS? Pavel Lukáš nedávno správně dostal za úmyslný úder protivníka stop na 4 zápasy. Pokud uvážíme, že pokuta 200 tis. Kč je ve finančním vyjádření pro Pavla Horvátha ekvivalentem zastavení činnosti na půl utkání, tak jednoduchou matematikou vychází, že pro disciplinární komisi se jednou udeřit soupeře do obličeje = 16 zahajlovat.

Možná by Alexander Károlyi mohl vydat ceník.

Reklama