Reklama
 
Blog | Milan Mraček

Demagogická strana Zubové krade

V roce 1985 spatřil světlo světa první československý počítač PMD 85. Popravdě,  možná o něco starší byl IQ 151, ale to není podstatné. Podstatné je, že na péemdéčku jsem hrál své první hry – Manica Minera a předělávku  Pac Mana nazvanou Duch Pampuch. Na těchto hrách je z dnešního pohledu zajímavé to, že v jejich distribuci panoval komunismus – samotní autoři počítali s tím, že si je budou lidé kopírovat, a tak při nahrávání (upozornění pro narozené po roce 1990 – nahrání hry trvalo cca 5 minut) se na obrazovce objevil statistický údaj, o kolikátou kopii se jedná. Pamatuji si, že pokud jste narazili na kousek vzdálenější o víc 7 kopií od originálu, zpravidla jste neměli šanci, že počítač směsici šílených zvuků dekóduje.

Někdy kolem roku 1986 jsme s bratrem dostali Deltu – licencovanou kopii počítače Sinclear ZX Spectrum. To byla paráda! 8 barev! A těch her! Na jednu magnetofonovou kazetu se jich vešlo tak 20 a bratr dokázal bůhvíkde shánět stále nové a nové. Jet Pac, Bomb Jack, R-Type, Dizzy, Dynamite Dan či mé oblíbené Chuckie Egg.

Hry se bez problémů měnily a dokonce šlo koupit celé nahrané kazety, kdy cenu především ovlivňovala cena nosiče. Většinou však stovku za kus – to však v té době byla cena kvalitní magnetofonové kazety.

Až někdy po revoluci začali herní časopisy odmítat inzeráty typu – prodám nahranou kazetu her na ZX Spectru, i když tehdy už spíš disketu na PC.

Reklama

První hru jsem koupil tak v patnácti v Praze ve Skořepce. Pro bratra, měl narozeniny.

Postupem doby mně i mému okolí začalo připadat běžné, že nic není zadarmo, a když po něčem toužím, není možné to ukradnout, ale musím za to zaplatit.

Václav Havel dal Straně zelených svou podporu do nadcházejících voleb do EP. Je jasné, že když takto významná osoba projeví svou přízeň, každá strana se jí pochlubí. Takto reagovala i Strana zelených. Ručně psanou podporu nafotila a fotografie umístila na své stránky.

V českých poměrech však bohužel stále přežívá nešvar plagiátorství. Když něco neumím udělat pořádně, tak alespoň okopíruji úspěšný model, a třeba někoho spletu. Takhle nejprve začal Střížkov parazitovat na slavném jménu Bohemka a nyní DSZ činí totéž se jménem zelených.

DSZ se proto nestydí přivlastnit si podporu od Václava Havla. Že zároveň ukradne i něčí fotografii,  to už je vážně drobnost. Že je takováto drobnost chráněna zákonem? K smíchu. Hodí se mi to, tak si to prostě ukradnu. Panečku.

Když mi bylo osm, tak jsem si to sice taky neuvědomoval, ale…