Reklama
 
Blog | Milan Mraček

Jak správně nadávat na dobrou zprávu

Včera jsem po letech napsal několik příspěvků do diskusního fóra na Virtuálním ďolíčku, což jsou webové stránky Bohemky. Nechtěl jsem nechat bez odezvy blbou náladu, která se v posledních dnech začala proměňovat na histerii. Frustrace některých fanoušků směřuje oproti vedení, či přesněji majoritnímu vlastníkovi klubu, kterému je vyčítáno to či ono, ale dle mého mínění vyvstává v prvé řadě z aktuálního postavení Bohemky v tabulce 1. ligy.

Pro nezasvěceného rychle shrnu – Bohemka – tj. Bohemians Praha 1905, si po přežití klinické smrti v roce 2005 prošla nelehkým období, kdy řešila otázku kontinuity, konkursu, stadionu atp. V loňské sezóně skončila na fantastickém 7. místě, což vedlo vedení k ohlášení smělého cíle, dostat se z věčných sestupových obav do první poloviny ligové tabulky. Po podzimu jsme 13. ze 16.

A teď k těm výčitkám vůči majiteli. Je vytýkáno, že nedokáže sehnat dostatek peněž, stručně řečeno, že jsme „žebrák ligy“. A nejsou to nářky nové. Když v sezóně 2015 – 2016 za nás hrál Patrik Schick, který následně přestoupil do Sampdorie Janov, tak fanoušci (a možná i oprávněně) brblali, že jsme Spartě Schicka rozehráli, a že jsme měli mít opci na koupi. Co na tom, že o opci nechtělo vedení Sparty ani slyšet! Na fóru Virtuálního ďolíčku jsme si tak mohli přečíst, že správná cesta je investovat do talentů, které rozehrajeme a pak se ziskem zpeněžíme a z takto získaných peněz můžeme koupit dalších talentů hned několik…

No a nevrlost, či možná přesněji netrpělivost fandů se minimálně u části z nich odrazila v tom, že nabyli dojmu, že pro Bohemku bude nejlepší, když stávající majitel svůj podíl prodá nějakému štědrému zájemci, který sice není, ale bylo by fajn, kdyby byl.

No a do toho dnes přišlo potvrzení šuškandy, že Júsuf přestupuje v létě do Slavie.

Tato zpráva přilila olej do ohně a nevole se pomalu začala u některých jedinců měnit v nenávist. Opět malé okénko pro nezasvěcené – Júsuf Hilál je bahrajnský fotbalista, který před půl rokem přišel do Bohemky. Má nesporný talent, čehož jsem si všiml dokonce já, který jinak fotbalu nerozumí. Navíc je to patrně skvělý člověk, takže jeho obliba mezi příznivci zelenobílých barev je vysoká.

A nyní zkusím s klidnou hlavou rozebrat to, po čem bouchly saze některým aktivním fandům Bohemky, z nichž někteří by se za své výroky měli dle mého soudu stydět. Júsuf přišel do Bohemky před půl rokem. Není to náš odchovanec. Hned po několika utkáních bylo na hlavní tribuně slyšet, že: „tak tohodle tady dlouho neudržíme“. Nyní čínskými penězi posilněná Slávie vysolila za tohoto hráče pořádný balík. Od důvěryhodného zdroje znám částku a pokud je pravdivá, tak se jedná o největší přestup v rámci české ligy v historii. Pro horké hlavy dodávám, že tyto peníze nezíská vlastník, ale klub. Jak s těmito penězi naloží, netuším. Ale milí fanoušci, co když to neschopné vedení za ně dokáže přivést další no name hráče (a nebál bych se vsadit o malé pivo, že nikdo z vás před rokem o Júsufovi neslyšel),  kteří pak budou základem pro finančně silný a tedy v budoucnu úspěšný klub?  Moc bych si to přál. A moc bych to přál současnému vedení, kterému by se tak dostala satisfakce.

Reklama