Reklama
 
Blog | Milan Mraček

Křičíme z plných plic, Jarku už nelži víc!

Chodím rád na Bohemku a netajím se tím. Zvlášť poslední dva roky stály za to. Není potřeba připomínat pohádkový příběh znovuzrození již téměř zaniklého klubu. Nevídaná akce záchrany klubu probudila k nové aktivitě i fanoušky, kterých nejenže chodí do Ďolíčku velké množství, ale po celý zápas se náramně baví. Bohemka je tak jedním z mála českých klubů, kde v průběhu utkání ze stadionu line zpěv příznivců.

Fotbalové chorály a popěvky se jako vše v životě vyvíjí. Některé postupně vymizí, jiné se naopak stanou pevnou součástí zpívaného repertoáru. Jedním z novějších popěvků na Bohemce je „Křičíme z plných plic“. Má poměrně jednoduchá text – „Křičíme z plných plic, Bohemka z Vršovic, Bohemka je a bude a my jsme s ní všude!“. Jelikož není nikterak melodicky náročný, stal se tento chorál populární a to patrně i z toho důvodu, že si jej spousta fanoušků spojuje s renesancí Bohemky.

Zhruba před půl rokem, když ještě Bohemka hrála druhou ligu, na internetovém fóru některého z moravských protivníků si někdo posteskl, že mu tento chorál připomíná hymnu Baníku Ostrava (Baníčku my jsme s tebou, neopustíme tě…). Protože je ostravská hymna z jejich mistrovské sezóny poměrně známá, tak jsme se poměrně podivil, protože až na to, že jsou to obě poměrně tahavé melodie, jsem je za stejné neopovažoval.

Nepatřím sice k lidem, kteří když slyší jakoukoli písničku, tak dokážou říci, které že noty se právě hrají/zpívají, přesto pokud bych v libovolné písni, kterou jsem již před tím slyšel, zaslechl jiný tón, dokázal bych jej zaznamenat. Každopádně jsem se domníval, že rozpoznat melodii nemůže být pro žádného muzikanta problém

Reklama

Pak jsem narazil na nahranou část představení Jarka Nohavici,

http://pueblo.jinak.cz/temp/pueblo/nohavicasupportmix.mp3


ve kterém hovořil o utkání Bohemka – Baník. Konkrétně uvedl, že se při utkání v Ďolíčku ozývalo „Bohemko my jsem s tebou, neopustíme tě“ a zpíval to na slova baníkovské hymny. Samozřejmě že to nebylo posluchači přijato s jásotem. Stejně tak já bych nikterak nejásal, kdybych slyšel „Bazaly bojují, kopanou milují…“ . Je mi celkem jedno, že Jarek neví, jaká že je klokaní hymna, když za ní označuje popěvek „Křičíme z plných plic…“, ale to, že úmyslně lže o textu a melodii fotbalových chorálů a přispívá tak k mě nepochopitelné nevraživosti mezi kluby, mě docela zaráží.

Nevím, zda je to reakce na skandování „Nohavica, Nohavica STB!“, které se v průběhu zápasu několikrát ozvalo z hlavní tribuny, každopádně je to nepochopitelná reakce od někoho, kdo musí slyšet, že noty v obou chorálech jsou přeci jen odlišné. To už je zřejmé jen z toho, že text „Křičíme z plných plic“ se zpívá KŘI-ČÍ-ME-ZLP-NÝCH-PLIC a má tak šest slabik, kdežto hymna Baníku Ostrava začíná BA-NÍ-ČKU-MY-JSME-STE-BOU a slabik má sedm. To by mohl Jarek, jako autor textu (když melodie je snad nějaký polský tradicionál), vědět. Nechci soudit Jarka Nohavicu pro jeho spolupráci s STB. Nikdo z nás neví, jaký tlak na něj musel být vyvíjen, že souhlasil s tím, že bude donášet na své přátele a známé. Každopádně dnes již snad žije v době, kdy se může chovat jako chlap a měl by se tak chovat.

 

Aktualizováno 25.8.2007

Jaromír Nohavica dokázal, že jako chlap se chovat umí.

http://www.bohemiansfans.cz/view.php?nazevclanku=jaromir-nohavica

-zaslal-par-radek-priznivcum-bohemky&cisloclanku=2007080034

Je dobré vědět, že stále žijeme obklopeni lidmi, kterých si můžeme vážit.