Reklama
 
Blog | Milan Mraček

Místo k sezení

Tramvaj, kterou jsem cestoval do práce, byla poměrně zaplněná.Sice se ještě tu a tam vyskytla chvilka, kdy se mě nedotýkal některý ze spolucestujících, přesto bych o nějaké kultuře cestování nehovořil. Na jedné ze zastávek přistoupila zhruba šedesátiletá dáma barokních proporcí. Mladý muž, něco přes třicet let, zaznamenal její přítomnost a uvolnil jí místo. „Ale kdepak,“ zaševelila paní, „já jedu jen kousek.“ Mužovi se již nezdálo, že by bylo vhodné, aby znovu usedl, a tak přeplněná tramvaj pokračovala v cestě s jedním místem volným.

Teoreticky jsem to pochopil již na prvním stupni základní školy. Mladší uvolňuje místo starším, muž ženě. Nezdá se to nijak těžké a v zásadě to funguje. Tedy. Funguje to, pokud ukloňujete místo opravdu starému člověku, který jej přijme s vděčností, jelikož si uvědomuje, že by mu jinak cesta činila značné obtíže.

Pak je ale skupina lidí, které na nabídnuté místo reagují podivně. Jsou většinou ve věku od 50 do 60 let a přijmutí nabízeného místa patrně považují za jasný důkaz toho, že mládí je nadobro opouští. Takový pán či dáma raději vlají tramvají či autobusem, než by připustili, že v sedě by se jim cestovalo snadněji.

Já osobně v tramvaji téměř pokaždé stojí. Věřím, že to není z důvodu, že by na mne doléhala obava ze stáří, ale proto, že mé zaměstnání mi dopřeje dostatek sezení. Ovšem i já mám občas problém, zda mám někomu nabídnout místo. Konkrétně jde o ženy ve věku mé maminky, tedy ženy v plné síle, které však splňují obě teoreticky našprtané podmínky, tedy že jsou jednak ženy a navíc o něco málo starší.

Reklama

Výchova mě sice velí se zachovat galantně, avšak zároveň mě sžírá obava zda dotyčnou neurazím. A obava vychází z poměrně nepěkných osobních zkušeností, kdy bylo opravdu mé gesto pochopeno jako urážka. Od svých zcestovalých známých vím, že například ve Francii je naprosto běžné, že muž uvolní dokonce stejně staré ženě místo a ta to nebere jako urážku. Proto dámy, až Vám někdo nabídne místo, berte to jako známku galantního vystupování a nikoliv jako doklad drzého a nemístného náznaku.