Reklama
 
Blog | Milan Mraček

Mlíko? Litr za litr! A máslo? Ani se neptejte!

Bububu! Už mě zas straší. Ze stránek novin ať již tištěných či elektronických již čtrnáct dní jasně vyplývá, že máslo již brzy pokoří doposud neotřesitelné postavení kaviáru a stane se nejdražší potravinou v českých luzích a hájích. Situace je opravdu dramatická. Vox populi, přetištěný bulvárním tiskem, přesvědčivě ukazuje na hrozbu statisíců zbídačených domácností. Co se však dá dělat? Vždyť výkupní ceny mléka rekordně vzrostly o nevídanou jednu korunu!

Ano, je to tu zase. Dobře si pamatuji, jak před vstupem do EU strašila nova zaručenou zprávou, že naše začlenění do evropského společenství bude znamenat rekordní nárůst ceny rýže. Myslím, že to byl pan redaktor Zuna, který s dramatickým výrazem v tváři národu sděloval, že daň na rýži je v EU asi 20 000 Kč na tunu (jaksi nedopatřením již nezmínil, že je to nejvyšší možná a nikdy nevyužívaná částka, přičemž nejnižší je zhruba 160 Kč na tunu), takže cena rýže v českých obchodem vzroste přinejmenším o 600%.

Hysterii ještě podpořily obchodní řetězce, jež ve svých letácích nabádaly k předzásobení a zároveň uváděly, že rýži je možné nakoupit  maximálně v běžném množství,  tedy 20 kg. Kdo také nakupuje rýži v menším množství, že?

Ředitel Madety se nechal slyšet, že po Novém roce budou prodávat máslo velkoobchodům za 51,50 a že tedy na pultech bude k dostání tak za 70 korun. A odůvodňuje to právě rekordním zdražením mléka o výrobců. Zemědělství vůbec nerozumím, ale chovatelům skutu tu korunu přeji. Jaký totiž může mít vliv na cenu másla? Pro srovnání, před 5 lety byl barel ropy za 20 dolarů a i když tehdy byl dolar dvakrát tak silný, přesto pětinásobný nárůst ceny ropy cenu benzínu u benzínových pump v ČR téměř nezměnil (prostě třicet korun plus mínus).

Reklama

Cenu čehokoli, jak mi prozradila již Ing. Smilková na střední škole, určuje nabídka a poptávka. Proto víc než zdražení surového mléka ovlivňuje cenu másla mediální hysterie. Až se zklidní, zklidní se i trh.

Proto, nenechejme se strašit.