Reklama
 
Blog | Milan Mraček

Třicet hlupáků

Minulou sobotu skončila podzimní část první fotbalové ligy. Bohemka předehrávala jarní zápas se Spartou a tak konec podzimu přinesl zajímavou tečku – malé pražské derby. Bohemka nemá vyhřívaný trávník a z tohoto důvodu se zápas uskutečnil na Stadionu Evžena Rošického na Strahově. Je smutné, že ČMFS se ve svém rozhodování řídí kalendářem a nikoliv počasím, protože neobyčejně teplý podzim umožňoval sehrát utkání v Ďolíčku. To bylo ke škodě diváků, o které údajně ČMFS jde především, ale já v tomto článku nechci kritizovat rozhodnutí fotbalového svazu, ale chování zhruba 30 dobráků, kteří byli se mnou v kotli domácích.

Samotné utkání se pro Bohemku vyvíjelo dobře. Sparta pravda měla mírnou územní převahu, ale žádnou gólovou šanci si vytvořit nedokázala. A kdyby Blažek nevytáhl proti střele Michala Pávka vynikající zákrok, mohli klokani o poločase dokonce vést. Druhá půle však přinesla dva slepené góly letenských a o výsledku zápasu bylo vlastně rozhodnuto.

Druhá branka odstartovala mně nepochopitelné chování skupiny zhruba třiceti jedinců, kteří o sobě prohlašují, že jsou fanoušci Bohemky. Začali zapalovat pyrotechniku (dokud ji drží v ruce, tak to ještě chápu), házet lahve na pořadatele, trhat sedačky (já vím, že jich bylo tak 10, ale sakra, copak jsme nějaký Sparťani či Baníkovci?)…

Vše vyvrcholilo zhruba 10 minut před koncem, kdy pyrotechnika začala létat na jednoho hasiče. Ten už měl připravenou proudnici a já byl zvědav, zda budou vášně zchlazeny. Hasič mně potěšil, zachoval se jako profesionál a proud vody v chladném podvečeru diváky nezkropil ( tedy v úplném závěru drobná sprška přeci jen do ochozů pronikla, ale v množství nevelkém). Tím nepotěšil nedaleko mne stojící dva malé chlapce, kteří přestali skandovat Bohemka, Bohemka a spustili pokropit, pokropit.

Reklama

Částečně tím vyjádřili převládající názor. Bohemka sehrála dobrý podzim. Nenachází se v pásu ohrožených sestupem. Hráči i trenér si zaslouží poděkovat. Všichni jsme si přáli proti Spartě uspět. Ale proti Spartě je to těžké, má tak 8-10 krát větší rozpočet… domnívám se, že každý z nás šel na stadion s vědomím, že to nemusí dopadnout.  

MY JSME BOHEMKA, MY MUSÍME FANDIT I KDYŽ SE NEDAŘÍ!

Já vím, že lidé, kterým jsem věnoval tento článek jezdí za Bohemkou po celé republice. Že chodili na Bohemku i v době, divácké návštěvy nedosahovaly dvou tisíc… to je všechno moc hezké, ale TEĎ BOHEMCE ŠKODÍ! Mě je úplně jedno, že kotel hostí také trhal lavičky, copak to něco omlouvá? Nejen že zmíněné chování poškozuje jméno Bohemky ve společnosti (a tím snižuje potencionální návštěvu na dalších utkáních – tedy ztrátu peněz), ale s největší pravděpodobností opět dostaneme pokutu za nedostatečnou pořadatelskou službu a i účet za poškozený stadion nebude nulový. V konečném důsledku by tak každý ze zmiňovaných dobráků musel chodit na Bohemku zhruba tak šest set let, aby ve vstupném zaplatil škodu, kterou Bohemce způsobil.

Šéf Bohemky Lukáš Přibyl už se nechal slyšet, že je zájmem Bohemky se takových lidí zbavit. Příbovi držím palce. Je smutné, že to chce odvahu. Pomožme mu v tom.