Reklama
 
Blog | Milan Mraček

Znovu křičím: Odvahu!

Po dvou letech to tu máme znovu. Státní maturity. A opět křik studentů a jako tradičně plány na odklad. Nekonečný příběh má svůj další díl. Předseda školského výboru sněmovny Walter Bartoš má v úmyslu navrhnout odložení o dva roky. „Nechceme totiž v příštím školním roce vystavovat riziku 100 tisíc studentů,“ odůvodňuje svůj záměr. A patrně dosáhne svého, protože ČSSD se již nechala slyšet, že návrh patrně podpoří. Zdůvodnila to slovy svého předsedy tím, že „na státní maturity nejsou připraveni ani učitelé, ani studenti“.

Pominu skutečnost, že rok před maturitou patrně nebyl  řádně připraven ani vzorný žák Jiří Paroubek. Ovšem tvrzení o nedostatečné připravenosti učitelů je krajně nespravedlivé. Moje maminka učí celý svůj život a vím, že jí představa státní maturity nikterak netrápí, přestože jedním z jejích předmětů je jeden z největších strašáků maturanta – matematika.

Zajímalo by mne i to, co pan Bartoš mínil rizikem pro 100 tisíc studentů. Že se budou muset na maturitu připravovat? Dřív to bývalo dobrým zvykem… Chápu studenty, že stejně jako každý jiný hledají cestu nejmenšího odporu, což jim zaručuje stávající typ maturitní zkoušky. Vždyť kdo z vás za posledních 5 let slyšel, že by někdo neudělal maturitu? Ale předseda sněmovního školského výboru by neměl zůstávat klidným (a tím spíše ne aktivně brzdícím) ve stavu, kdy zkouška dospělosti naprosto ztratila svůj kredit a vysvědčení o maturitní zkoušce je více či méně bezcenným kusem papíru, protože nikomu neotevře cestu k dalšímu studiu, ani k zaměstnání.

Jenže co naděláte… Blíží se volby – sto tisíc maturantů a několikanásobně víc maminek, tatínků, babiček a dědečků má hlasovací právo. O neustálém odkládání státních maturit jsem psal již v květnu 2007. Dnes se zdá, že obavy nad dalším, politicky motivovaným odložením státních maturit nebyly liché. Jejich čas by mohl přijít v roce 2011, to nebudou žádné volby. Tedy pokud opět nepřijdou předčasné.

Reklama