Reklama
 
Blog | Milan Mraček

Hlavně důrazně!

Tak jsem se dočetl, že facebook je na ústupu. Nejlepší léta prý už má za sebou a nyní ho čeká pozvolný pád. Nevím, nikdy jsem o tom nepřemýšlel a ani netuším, zda jde takovouto věc předpovědět. Facebook mi vyhovuje v tom, že mezi přáteli mám většinou obdobně smýšlející lidi, kteří, pro mne provedou „rešerši“ internetu. Přesto několik z mých facebookových přátel (a u většiny z nich ani nevím, jak jsme se přáteli stali) zastává názory, které se z 99 procent s mým náhledem na svět neshodují.

 

Z  FB stánky jednoho takového přítele na mne vykoukl Radek John. Pod heslem stop eurotunelům mi na barvách české vlajky sděloval: Průměrná česká domácnost platí za podporu obnovitelných zdrojů 6000 Kč ročně. Průměrná německá domácnost platí ročně 6200 Kč. Průměrný plat v ČR činí necelých 25 000 Kč. Průměrný plat v Německu je 100 000 Kč. Opravdu si můžeme dovolit platit další eurotunely?

Můžeme však v případě solárního tunelu hovořit o eurotunelu?

Vraťme se do roku 2005. Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů stanovuje výkupní cenu energie ze solární panelů na 13 Kč za 1 kilowatthodinu. Zákon počítal s tím, že každé 4 roky bude možné tuto cenu zpřesnit (v závislosti na nákladech na výstavbu fotovoltanických elektráren). Na scénu vstupují poslanci Ladislav Urban (KSČM) a Iva Šedivá (ČSSD). Jejich pozměňovací návrh, který získá na plénu podporu, stanoví, že výkupní cena nesmí klesnout o více než 5% ročně.

Reklama

V roce 2009 Energetický regulační úřad informuje vládu premiéra Fischera, že nastal pokles nákladů na solární elektrárny o 40 %, avšak vláda premiéra Fischera ze záhadných důvodů nejedná.

Když se konečně v březnu 2010 začala projednávat novela (byť účinná od 1.1.2011), objevily se další podivuhodné pozměňovací návrhy. Konkrétně je předložili poslanci Ondřej Plašil (ODS) a Oldřich Vojíř (ODS), kteří navrhovali, aby pro připravované instalace nad 20 megawatthodin byla účinnost posunuta ještě o další 4 měsíce. Tento návrh, se kterým souhlasil i tehdejší ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský (nominovaný ČSSD), naštěstí neprošel.

Právě na uvedeném případě je možné dokumentovat propojení vlády premiéra Fischera a ČEZu, protože ČEZ byl jediným, kdo takto velké solární elektrárny stavěl. Ostatně ČEZ inkasuje největší část podpory, jelikož vlastní fotovoltanické elektrárny s celkovým výkonem 1,5 GWh (tj. 2/3 výkonu JE Temelín).

Takže škodí nám evropské předpisy, nebo ve vzácné shodě politici ČEZu? Odpověď je asi nasnadě, ale vysvětlujte tu zamotanou věc voličům. Termín eurotunel je údernější.