Reklama
 
Blog | Milan Mraček

Bude zima, bude mráz?

Tak rok 2006 byl dle měření českých meteorologů sedmý nejteplejší za poslední čtvrt tisíciletí. Alespoň v tomto směru referovala tuzemská média. A přidala informaci, že vůbec nejteplejším byl rok 2000.

     Člověk si řekne sedmý nejteplejší? To ještě není tak úplně zlé. S tím by se dalo souhlasit, kdybychom zcela zapomněli na zimu 2006. Nebo už si nevzpomínáte? Vždyť po Česku putoval vtip, do kdy že potrvá zima s odpovědí, že když to nezkazí červenec a srpen, tak po celý rok. Jaro pak nakonec přišlo v půlce května, ale že bychom se nějak zvlášť zahřáli, to ne. Až o prázdninách bylo z ničeho nic 40o C ve stínu a čeští novináři psali úvahy na téma „auto bez klimatizace je neprodejné“. Sečteno potvrzeno, stěží dva měsíce minulého roku lze pokládat za teplotně normální.
     Jistě, když pohlédnu na zahradu svých rodičů, tak mě potěší stovky květů sedmikrásek (což v půli ledna není pohled z nejobvyklejších), avšak já vždy žil v domnění, že v našich zeměpisných šířkách potřebuje příroda zimní odpočinek.
     Třeba sice přijde pořádná zima v červnu a ještě nás pěkně potrápí, přesto si říkám, že není vše zcela v pořádku.

Reklama